Projecten

Projecten

Project Natuurlijk Tuinieren

Door middel van Biodiversiteit. De meeste van jullie hebben er misschien al over gehoord, maar hierbij toch een toelichting. Onder leiding van een bestuurslid en een groepje enthousiaste en gemotiveerde mede tuinders (Adriaan Van Doorn, Bianca Wolf, Gert Admiraal, Peter de Klerk, Sandra MeriÒo en Dennis Ruygrok) wordt de biodiversiteit op ons mooie tuincomplex onderzocht. 

Wat is er al goed en wat kan er beter? Het einddoel is om te kijken of we het keurmerk Natuurlijk Tuinieren kunnen bemachtigen, van de AVVN. Zover is het nog niet. Eerst maar eens kijken hoe het gesteld is met de biodiversiteit bij TVH.

Wat wordt er bedoeld met biodiversiteit? 

Biodiversiteit omvat alle soorten die er op aarde zijn, waaronder alle dieren- en plantensoorten, maar ook de leefgebieden waar die soorten voorkomen. Hoe meer soorten en leefgebieden, des te meer biodiversiteit er is.

We hebben nog veel vrij ruimte op ons complex. Op die ruimte kunnen we al verschil maken, door een prettige leefomgeving te scheppen voor vlinders, bijen, libellen, maar ook kikkers, padden, verschillende soorten vogels, egels, en vleermuizen. 

Dit kunnen we doen door voldoende voedsel voor de insecten, door aantrekkelijke planten en bloemen te zaaien, maar ook door schuil- en nestplaatsen te creëren.

Bestrijdingsmiddelen

We kunnen ook de leefomgeving verbeteren door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Bestrijdingsmiddelen worden veelal tegen onkruid gebruikt, maar ook tegen dieren. Dit is heel vaak verstorend voor het bodemleven en het ecosysteem. Een actueel voorbeeld is de buxusmot. Deze wordt bestreden met gif en de vergiftigde rupsen worden weer door koolmezen gevoerd aan hun jongen, die vervolgens doodgaan.

Onkruid en/of plaagdieren kunnen vaak ook op een andere manier bestreden worden. Soms door minder chemische middelen, veelal van Ecostyle. Een andere mogelijkheid is door het inzetten van nuttige dieren. Bij last van slakken in de tuin (en wie heeft dat niet), is de pad je grootste vriend. Hun favoriete maaltijd is de slak. Zorg er dan ook voor dat je de pad naar je tuin toe lokt. Dat kan met een beetje vochtige, goed beschutte plekken waar ze zich (als nachtdier) overdag in schuil kunnen houden. ís Nachts gaan ze dan op slakkenjacht.

Bladluizen kunnen worden bestreden door lieveheersbeestjes, maar ook door vogels, zweefvliegen en sluipwespen. De larven van zweefvliegen eten bladluizen. De volwassen zweefvlieg leeft van nectar en stuifmeel. Om zweefvliegen naar je tuin te lokken, zorg je dus het best voor bloemen in de tuin.

Onkruid kan het beste verwijderd worden door ouderwets schoffelen en wieden. Mocht je toch een hoekje over hebben in je tuin: laat er gerust eens wat brandnetels staan. Heel fijn voor een aantal vlindersoorten, die er hun eitjes op leggen. De rupsjes eten zo de brandnetels op en we worden beloond met prachtige vlinders. Kortom: laat het chemisch bestrijden van onkruid en insecten maar zitten. Het doet meer kwaad dan goed.

 

Oproepje: 

Wie heeft er bomen, struiken of planten over en wil dit weggeven aan TVH? Een deel van de ruimtes aan de randen van het complex zijn leeggemaakt en kunnen worden gevuld met (inheemse) bosjes en struiken. Deze proberen wij zelf te kweken op onze kweektuin op het schooltuinen gedeelte.

Op plaatsen waar genoeg zon kom, kunnen bloeiende planten, kruiden en bloemen worden gezaaid en/of geplant. Mocht je iets over hebben dat nuttig kan zijn voor deze lege plekken: laat het gerust weten!

We willen ook graag een aantrekkelijke leefomgeving creëren voor vogels. Wie heeft er verstand van vogels (of bepaalde vogelsoorten) en vindt het leuk om met ons mee te denken? We horen het graag.

Tot slot

Heb je vragen of opmerkingen: laat het ons weten! Vind je dit een leuk project en wil je hier ook graag wat aan bijdragen: ook dat horen we graag. 

Dit kan het beste via Louis Lafleur op: llafleur@xs4all.nl